Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy





Znajdziesz nas na:
FACEBOOK  |   TWITTER  |   YOUTUBE


Ogłoszenie

Drogi Użytkowniku!

W związku z rozpadem ekipy forum i totalnym zlekceważeniem przez administratora powoli kończymy swoją działalność. Wszystkim stałym jak i nowym użytkownikom serdecznie dziękujemy za lata współpracy i zaangażowania w rozwój serwisu, który niestety nie podołał tak dużej transformacji na jaką liczyliśmy.

Podpisano ~Stara Gwardia LGForum aka. KP500.PL


Regulamin forum


Regulamin forum - viewtopic.php?f=22&t=580



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 03 sie 2011 12:43 

Rejestracja: 30 gru 2009 22:07
Posty: 3722
Pochwały: 374
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: LG
Model telefonu: D821
Wersja SW/OS: CM11
Sieć: Play
Otóż wiele osób nie korzysta z hibernacji, a ta opcja właśnie jest bardzo przydatna. Dlaczego? Tu porównanie:

Cytuj:
Średni czas włączenia komputera z:
hibernacji - 12 s, zamknięcia - 1,5 min

Otwarte programy i pliki są zachowane na sesji?
Hibernacja - tak, zamknięcie - nie

Testy POST?
Hibernacja - omijane, zamknięcie - za każdym razem uruchamiane


Jak działa hibernacja?
Otóż wiadomo, że system przechowuje swoje informacje i nasze otwarte pliki w pamięci tymczasowej RAM. Gdy wyłączamy komputer, cała zawartość RAMu jest kasowana a wtedy przy ponownym włączeniu komputera otwierana jest nowa sesja. Przy hibernacji informacje z RAMu są przerzucane na dysk twardy komputera, po czym zostaje wyłączony. Ale gdy już włączymy komputer, naszym oczom ukaże się wczytywanie zrzuconej pamięci RAM z dysku na pamięć tymczasową.

Ale co to daje?
Jak widać wyżej w porównaniu. Hibernacja omija POST oraz nie musi zamykać poprzedniej sesji - jest ona cały czas "ciągnięta". Z hibernacji również włącza się szybciej. Dużo szybciej.

Jednak fajny bajer ta hibernacja, ale jak ją włączyć?

Musisz posiadać uprawnienia administratora.

Sposób dla XP:

1. Wchodzimy w Opcje zasilania > karta Hibernacja > zaznaczamy Włącz hibernację.
2. Aby przejść w stan hibernacji:
a) ustawiamy akcję naciśnięcia przycisku zasilania na Hibernacja
b) Start > Wyłącz komputer > naciskamy Shift > zamiast Stan wstrzymania pokaże się Hibernacja. Naciskamy i nie ruszamy komputera!

Sposób dla Viśta Vio/7

1. CMD uruchomiony jako administrator
2. Wpisujemy

lub

3. po wpisaniu którejś z tych komend wpisujemy exit
4. Aby przejść w stan hibernacji:
a) Start > Hibernacja
b) ustawiamy akcję przycisku zasilania na Hibernacja.
Po naciśnięciu hibernacji nie ruszamy komputera!

A dlaczego nie wolno ruszać komputera?
Mimo, że wyłączanie trwa dłużej, to podczas wyłączania trwa zrzucanie pamięci RAM na dysk.
Przerwanie tej operacji spowoduje uszkodzenie aktualnej sesji co spowoduje wymuszony restart systemu i wystartowanie nowej. No ale przecież w hibernacji chodzi o to żeby sesja trwała jak najdłużej.

Naprawdę zobaczycie, że zadziała lepiej niż zamykanie ;)

Hibernacja może być stosowana i na laptopach i na PC.

Ray zaleca wyłączanie komputera raz na tydzień.
Chociaż ja nie miałem problemów z zapychaniem się pamięci.
===========================================

Poradnik napisano przez Immortalis dla http://lgforum.pl oraz http://samsungcorby.pl
Bezwzględny zakaz kopiowania.
Copyright © Immortalis 2011


Autor postu otrzymał pochwałę

Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 sie 2011 12:57 

Rejestracja: 21 gru 2009 14:06
Posty: 2289
Pochwały: 324
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: Inny
Model telefonu: Overmax vertis plus
Wersja SW/OS: Android 4.2.1
Sieć: Play
Sieć#2: Inna
Nie powiedziałeś o tym, że hibernacja powoduje stos w systemie windows.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 sie 2011 13:02 

Rejestracja: 14 maja 2009 17:44
Posty: 8517
Pochwały: 2296
Płeć: Kobieta
Marka telefonu: Apple
Model telefonu: 6s
Sieć: Inna
Czy tryb hibernacji może być stosowany w PC czy w laptopach?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 sie 2011 15:23 

Rejestracja: 21 gru 2009 14:06
Posty: 2289
Pochwały: 324
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: Inny
Model telefonu: Overmax vertis plus
Wersja SW/OS: Android 4.2.1
Sieć: Play
Sieć#2: Inna
tu i tam bez problemu ale raz na tydzień trzeba wyłączyć i włączyć komputer.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 sie 2011 17:04 

Rejestracja: 30 gru 2009 22:07
Posty: 3722
Pochwały: 374
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: LG
Model telefonu: D821
Wersja SW/OS: CM11
Sieć: Play
Ja jakoś cały czas hibernuję i nie miałem błędów...


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 sie 2011 17:40 

Rejestracja: 21 gru 2009 14:06
Posty: 2289
Pochwały: 324
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: Inny
Model telefonu: Overmax vertis plus
Wersja SW/OS: Android 4.2.1
Sieć: Play
Sieć#2: Inna
to nie błąd tylko zapychanie pamięci.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 sie 2011 17:53 

Rejestracja: 30 gru 2009 22:07
Posty: 3722
Pochwały: 374
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: LG
Model telefonu: D821
Wersja SW/OS: CM11
Sieć: Play
A, nawet jeśli to nie zauważyłem żeby mulił <yeah>


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 03 sie 2011 17:55 

Rejestracja: 05 mar 2011 11:07
Posty: 1673
Pochwały: 359
Płeć: Kobieta
Marka telefonu: LG
Model telefonu: Nexus 4
Wersja SW/OS: Android 4.4.4+
Sieć: Play
Drugi model telefonu: Nexus 7
a ja nigdy lapka nie hibernowalam ;) jak bede go miala, to zrobie to ;)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 sie 2011 19:07 

Rejestracja: 14 maja 2009 17:44
Posty: 8517
Pochwały: 2296
Płeć: Kobieta
Marka telefonu: Apple
Model telefonu: 6s
Sieć: Inna
I wpisuje te komendy w wierszu poleceń i nie mam w starcie opcji hibernacja... ;|


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 sie 2011 19:22 

Rejestracja: 30 gru 2009 22:07
Posty: 3722
Pochwały: 374
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: LG
Model telefonu: D821
Wersja SW/OS: CM11
Sieć: Play
A w opcjach zasilania masz hibernację?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 15 sie 2011 19:28 

Rejestracja: 14 maja 2009 17:44
Posty: 8517
Pochwały: 2296
Płeć: Kobieta
Marka telefonu: Apple
Model telefonu: 6s
Sieć: Inna
To jest to co mam:
Obrazek
Obrazek


Edit:
Po kilku przypadkowych wyłączeniach komputera w końcu udało się i mam zarówno opcję hibernacja w starcie. Oraz komp nie włącza się sam po wybraniu tej opcji ;)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 16 sie 2011 08:34 

Rejestracja: 30 gru 2009 22:07
Posty: 3722
Pochwały: 374
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: LG
Model telefonu: D821
Wersja SW/OS: CM11
Sieć: Play
Wiesz, czasem nie łapie za 1. razem. U mnie np. czasem jest problem z licencją po hibernacji :E


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 10 wrz 2011 06:50 

Rejestracja: 12 cze 2011 19:41
Posty: 62
Pochwały: 1
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: LG
Model telefonu: KP500
Sieć: Play
Ale wtedy przecierz ciągnie energię


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 10 wrz 2011 07:41 

Rejestracja: 23 cze 2010 10:19
Posty: 334
Pochwały: 50
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: Sony Ericsson
Model telefonu: Xperia Neo V
Wersja SW/OS: Android 2.3.4
Sieć: T-Mobile
Drugi model telefonu: Motorola V8
No właśnie, wszystko pięknie, ale co z energią?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 10 wrz 2011 10:45 

Rejestracja: 14 maja 2009 17:44
Posty: 8517
Pochwały: 2296
Płeć: Kobieta
Marka telefonu: Apple
Model telefonu: 6s
Sieć: Inna
W moim PC nie ciągnie energii bo jak włączam tryb hibernacji to wyłączam listwę zasilającą ;e


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 10 wrz 2011 11:14 

Rejestracja: 30 gru 2009 22:07
Posty: 3722
Pochwały: 374
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: LG
Model telefonu: D821
Wersja SW/OS: CM11
Sieć: Play
Guzik prawda. Hibernacja działa TAK SAMO jak wyłączenie jeśli chodzi o zasilanie/pobór prądu, tyle, że pamięć RAM jest zrzucana na dysk.
Kto Wam takie bzdury poopowiadał?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 10 wrz 2011 11:20 

Rejestracja: 30 sie 2010 22:22
Posty: 2340
Pochwały: 236
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: LG
Model telefonu: G4 H815
Wersja SW/OS: Android 6.0
Sieć: Orange
Drugi model telefonu: LG GT540
Moi drodzy, proszę nie mylić "Uśpienia" z "Hibernacją" ;] Uśpienie to stan wstrzymania, komp jest wtedy włączony ale ma niski pobór energii, Hibernacja to wyłączenie komputera z zachowaniem zawartości pamięci RAM na dysku twardym.

Specjalista Immortalis:

Widzę, że mnie wyręczyłeś ;e



Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 10 wrz 2011 17:42 

Rejestracja: 12 cze 2011 19:41
Posty: 62
Pochwały: 1
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: LG
Model telefonu: KP500
Sieć: Play
Czyli gdybym stacjonarny włączył w hibernację i odłączyłbym zasilacz a potem podłączyłbym to też tak szybko by się uruchomiło?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 10 wrz 2011 17:56 

Rejestracja: 14 maja 2009 17:44
Posty: 8517
Pochwały: 2296
Płeć: Kobieta
Marka telefonu: Apple
Model telefonu: 6s
Sieć: Inna
Tak. Jeśli miałeś włączone jakieś programy po ponownym włączeniu (z hibernacji) będą one dalej aktywne.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 30 wrz 2011 14:51 

Rejestracja: 20 kwie 2010 18:11
Posty: 129
Pochwały: 14
Płeć: Mężczyzna
Marka telefonu: LG
Model telefonu: kp501
Wersja SW/OS: KP500AT_V10d
Sieć: Orange
Drugi model telefonu: wt19i
Sieć#2: Orange
A mi wywala BSoDa po kliknięciu hibernacja :Palt to wina systemu


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron


Powered by ® Forum Software © phpBB Group. Theme created StylerBB.net
Samsung Avila, Monte, Wave, Galaxy - LG forum - Jak usunąć Śledzika? - Centrum Nokia - Centrum Samsung Corby
Copyright © 2009-2011 by n3h